ИКТ у настави – треба ли наставник да буде Супермен?

Остах изненађена, збуњена и затечена негативним коментарима на Фејсбуку испод позива за БЕСПЛАТНУ (битно је нагласити да је бесплатна) конференцију која се бави новим технологијама у образовању (писменост у коментарима је већ посебна тема).

36

4

Упозорење за даље читање је на слици испод (извињавам се што је на енглеском)

haters-gonna

Улазак у сфере савремених технологија мени је отворио нова врата, могућности и развио нове (пословне) идеје. Једноставно сам напредовала и на личном и на професионалном плану, трудећи се да пратим корак са свим оним што се, хтели то ми да прихватимо или не, једноставно дешава око нас.

Запитах се…

1. Зашто су ти људи, изразити противници свега савременог, како сам могла да закључим, уопште пратиоци странице која се бави нечим што их апсолутно не занима и што апсолутно не разумеју (али то је већ отварање неке друге теме)?!

2. Друга ствар која ме оставља без текста је управо доза непријатељства, беса и огорчености према људима који организују једну од највећих конференција из области образовања у региону и то БЕСПЛАТНО. А при том не приморавају никога да присуствује, једноставно – позивају.

 “Европски плаћенци” желе да нам подвале интернет!  Тешко нама.

1

Пошто сам све више окружена људима који информационе технологије (на коју год област мислили) доживљавају  као природну човекову потребу у времену у коме живимо, вероватно сам мало изгубила из вида и ову групу људи (изгледа и даље поприлично велику) која сматра да је информатичка револуција (светских размера) у ствари масло „европских плаћеника“. А да не говоримо о кашњењу за светским трендом, управо због доминације оваквог става међу нама. Чак и ако сматрате да је технологија моћно оружје запада, зар онда то није само још један додатни разлог да научимо да га користимо?

„Интернет нам уништава децу“ – већ чујем глас некога из групе противника „европских плаћеника“. Да, слажем се, али управо нас незаинтересованост за праву, суштинску функцију и значај интернета доводи до тога да своју децу и своје ученике губимо у тој мистериозној мрежи свега и свачега, добра и зла, ако баш треба да банализујемо. Интернет се неће угастити зато што га неко не прихвата, напротив, интернет и технологија владају светом, а управо је на нама да научимо оне који у таквом свету тек треба да граде будућност како на прави начин искористити предности, а избећи пороке.

Зар то није одувек сизифовски посао родитеља, учитеља, професора?

Јесте се свет данас мало изменио, можда се и померио из свог тежишта, можда се граница између реалног и виртуелног све више помућује, али зар то није онда изазов за нас који смо сведоци тих енормних дигиталних потреса да спречимо експлозију и урушавање и преузмемо контролу? Донкихотовска борба против интернета и дигитализације није паметна опција.

1200x630-1c0hm3i

 Интернет мафија вреба – пазите се!

7

Неки од коментатора који су ми привукли пажљу у дигиталној индустрији виде само пропаганду, прање новца. Слажем се да има свега од  поменутог у области ИТ-а, посебно када се говори о његовој употреби у настави. Доста је оних који користе популарност и „модерност“ теме за остварење неких својих, углавном финансијских, циљева. Међутим, у свакој области има примера негативне праксе, па то не значи да целу професију треба прогласити „опасном по друштво“, зато у ту тему не вреди задирати.  А посебно не нечији труд да окупи стручњаке који ће бесплатно преносити своје знање. Стварно не видим како та инцијатива некоме може да шкоди.

Неупућени, незаинтересовани а критичари – најгора категорија

2

Разумем да су људи демотивисани, да немају довољно инспирације да прате убрзан развој модерних технологија, да их је време на неки начин победило и да желе да замрзну неки идеални тренутак, уз неизбежни коментар „Е, то тако није било у моје време“. Разумем да су у тој групи и млађи и старији. Али не могу да разумем толико негативности усмерене ка нечему добром, новом, прогресивном. Посебно када та негативност потиче из неупућености. Шта се догодило са оним чувеним – не мешам се у оно што не познајем довољно?

Сујета никада није била одлика успешних и остварених.

Познајем много колега професионалаца, које сматрам узорима, а који аполутно немају додирних тачака са савременом технологијом у настави. Неки је чак ни приватно не користе. А и даље су узори и колегама и ученицима, и даље професионално, посвећено и креативно обављају свој посао. И инспиришу друге да то чине. Само их једноставно та модерна технологија не занима. Подржавам. Али то су људи који раде на себи на другачији начин, који не осуђују оно што не познају и који подржавају без трунке сујете нешто другачије што се око њих дешава. Тако да је нечија паљба на нешто што не познаје изгледа ипак само лоша карактерна особина.

 Оптимална “доза” технологије

Некада за одличан час није потребно ништа више од умешне живе речи и не сматрам да је квантитативна употреба наставних средстава мерило квалитета нечијег рада. Апсолутно супротно. Баш мислим да је због погрешног  мишљења већине да се од њих тражи да постану супермени у учионици и настао општи негативни став тих истих људи који теже прихватају новину.

1200x630-1c0hl8m

Чини ми се да су људи схватили да се од њих захтева да ПО СВАКУ ЦЕНУ дигитализују своју наставу. Прва грешка у оваквом формалистичком приступу која депримира. Не постоји потпуна дигитализација, постоји само ефективна. А мера се треба тражити у доброј процени корисног за оне које обучавамо. Корисно у било ком смислу – мотивисање, подстицање креативности или критичког размишљања, обучавање за употребу софтвера или што је нјаважније – буђење свести о неисцрпним могућностима интернета које су извор неисцрпних пословних могућности. У настави се, у ствари, ништа суштински не мења и рецепт оних успешних “недигитализованих” професора (поменутих раније) “пали” и код ових “модернијих” – мотивација, идеја, креативност и воља (без “суперменских “способности), само се наставна средства мењају.

1200x630-1c0hl77

Размислите о фотографијама – моја порука је у њима 🙂

“А зашто бих се трудио и усавршавао, ако немам баш никакву корист од тога? Живимо у таквој земљи да… (наставак можете претпоставити)”

Ако сте ово помислили, упали се у замку звану „зачарани круг лоших избора“.

1-%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%b3

…И истом том енергијом делујем на људе око себе, на децу око себе.

А са друге стране!

%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%b3-2… И што је најважије, макар мени – осећам се као да мењам свет.

Коју путању ви бирате? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *