Како припремити дигитални час за наставну јединицу из језичке културе у 10 једноставних корака

Зашто је вештина читања и разумевања важна вештина?

Једна од важних области у настави српског језика је област Вештина читања и разумевања прочитаног. Ипак, иако можда најзначајнија за развијање логичког мишљења и најпотребнијих вештина за сналажење током даљег школовања, али и у животу, ова област се, чини ми се, доста занемарује у наставним плановима и програмима, посматра се као нешто што се подразумева да ученици знају. Међутим, сви ми који радимо са ученицима смо, вероватно, већ одавно, научили да се никад ништа не треба подразумевати.

Уколико наши ученици не умеју да пронађу одређене информације у непознатом тексту, упореде их, анализирају и на основу њих донесу аргуметновани закључак, онда, слободно се може рећи, све познавање терминологије граматике и књижевности, као и петица из српског, падају у воду. И опет се враћам на то – не подразумева се да то знају ако су стигли до петог (шестог, седмог, осмог) разреда, а на то нас обично изнова подсећају онда када се ишчуђујемо над грешкама са Завршног испита.

Читање табела, графика и дијаграма као наставна јединица

Једна од наставних јединица у осмом разреду односи се и на читање и тумачење табела, графика и дијаграма.  Личи на математику и олако ће неко помисити да ће то ученике научити наставници математике и физике. То јесте делимично тачно, али су графици, дијаграми и табеле саставни део свакодневног живота, па управо њихово разумевање такође говори о нечијој писмености, а то онда залази и у углове нашег предмета. Поред тога, озбиљан материјал можемо “сакрити” у дијаграме, тако да учениици и не примете да је један врло занимљив час у ствари подстакао озбиљно размишљање.

Како припремити дигитални час?

1. Припремите материјал који треба приказати на графику

Ако међу ученицима спроведете анкету било каквог типа или, још боље, подстакнете их да сами осмисле анкету и спроведу је међу својим вршњацима – ето вам драгоценог материјала за креирање табела, графика и дијаграма (још ако је анкета нарављена онлајн, ето вам и готове статистике одмах – о овоме ће бити речи у неком наредном посту). Различите анкете можете формирати и поводом књижевних дела.

2. Направитe налог на сајту infogr.am

Апликација је бесплатна у својој основној варијанти, а за потребе наставе вам више од тога и не треба.

Започните кликом на обележено поље (get started).

Отвориће се поље које вам нуди две могућности:

  • Можете се регистровати уносећи свој и-мејл и осмишљену лозинку.

  • Можете се једноставно повезати преко налога на друштвеним мрежама.

Који год начин да одаберете, неће вам бити потребно више од 30 секунди.

3. Започните креирање свог графика

Кликните на обележено поље (Chart or Graph).

(Имате могућност да креирате и инфографике, извештаје и мапе, али о њиховој употреби у настави неком другом приликом)

4. Одаберите модел свог дијаграма

Када одабере опцију креирања графика (chart or graphic), биће вам понуђени различити модели.

Будите креативни и практични и одаберите најпогоднији за своје примере.

5. Осмислите наслов

Доделите графику/дијаграму/табели име (савет: уколико користите пример из анкете, можда је најбоље решење да у наслову буде питање чији се резултати анализирају).

Доступна вам је само јавна варијанта (приватна је за плаћене налоге, али вам то није ни потребно, јер свакако желите да ваш график буде доступан путем јавног линка, да би му ученици приступили).

Отвориће вам се одабрани пример графика у програму за рад на њему. Наслов можете мењати и накнадно.

6. Унесите податке

Дуплим кликом на график, отварате поље за унос података.

Унос података је једноставан и паралелно са уносом, моћи ћете да видите промене на гафику, тако да одмах можете мењати оно чиме нисте задовољни. Програм ће вам сам понудити вредности и називе као пример, али, наравно, све можете изменити и унети своје податке.

Погледајте мој пример на слици испод.

7. Направите неколико различитих дијаграма

Поновите претходне кораке још неколико пута и материјал за час је спреман!

Могућности које вам програм нуди су разноврсне.

8. Забележите линк за сваки дијаграм

Бесплатна верзија не нуди могућност преузимања материјала, али и за то постоји решење!

Линкове можете снимити у ворд документу или их можете објавити на свом наставничком блогу, уколико поседујете такав. Уколико немате блог, најбоља варијанта за дељење документа са ученицима је вероватно Google Documents, а у неком наредном посту биће више речи о томе како га користити у настави и у раду са ученицима. И обичан ворд документ може да послужи, само ћете морати да се постарате да сваки ученик може са свог компјутера да приступи документу.

9. Организујте час у дигиталном кабинету

Овакав час ће сигурно бити занимљив ученицима, вама ће уштедети време око креирања писаног материјала, а притом ћете добити веома квалитетан материјал за рад.

Тумачење ће посебно занимљиво бити ако се анкета коју користите као пример бави темом која веома интересује ученике (зато није лоша варијанта да је они сами саставе) јер ће онда мотивација за очитавање и анализу резултата бити велика.

10. Радите оно у чему сте добри

Следи познати део часа, уз све оне традицоналне, незаменљиве методе. Подстакните ученике да анализирају, упоређују, дискутују, кометаришу, закључују.

Материјал је дигитални, али жива реч је оно што сваки час, без обзира на тип материјала или наставних средстава, чини успешним. Ово је једина успешна комбинација.

На оваквом часу могу настати веома квалитетни закључци, а притом ће ученици увежбавати тумачење дијаграма и изражавање сопственог мишљења.

Материјал са мог часа можете погледати овде.

***

Уколико испорбате предложено, пишите утиске (предлоге, идеје, сугестије) у коментарима. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *